Fysiotherapie

Fysiotherapie

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan je spieren, banden, gewrichten en zenuwen, ook wel je bewegingsapparaat genoemd. Tijdens je eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van je klachten door je eerst te onderzoeken en vragen te stellen.

Vervolgens stelt de fysiotherapeut samen met jou een specifiek behandelplan op. Elk mens is namelijk anders, elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht en de ernst ervan. Naast het behandelen van klachten besteed ik ook veel aandacht aan het voorkomen van terugkeer van je klachten. Een fysiotherapeutische behandeling duurt een half uur tot een uur.

Tijdens een fysiotherapeutische behandeling ga je samen aan de slag in de behandelkamer of oefenzaal. Naast de fysieke behandeling door de fysiotherapeut doe je oefeningen voor meer kracht, coördinatie en lenigheid, dit is helemaal toegesneden op jouw klachten en lichaam.

Goede communicatie tussen jou en je fysiotherapeut draagt bij aan je herstel. Indien je goed aangeeft wat je voelt en uitleg vraagt wanneer je iets niet duidelijk is, kunnen we tot een optimaal resultaat komen.

Doelen voor de behandeling door een fysiotherapeut kunnen zijn, weer zelfstandig boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten, weer aan het werk of als je in een instelling verblijft, weer zelfs eerder naar huis. Fysiotherapie helpt om je lichaam weer zo goed mogelijk functionerend te krijgen en te houden.

In de fysiotherapeutische benadering speelt de balans tussen belasting en belastbaarheid van een individu een centrale rol. Belasting is de hoeveelheid kracht die op een bepaald moment op het lichaam inspeelt. Een gezonde hoeveelheid belasting is nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Belastbaarheid is de hoeveelheid (in)spanning die het lichaam tijdens een bepaalde periode kan verdragen. Indien de balans tussen beide factoren verstoord is, kunnen stoornissen ontstaan.

Onderbelasting (te weinig bewegen) kan klachten in stand houden of zelfs veroorzaken, maar een grotere belasting dan de belastbaarheid aankan, kan ook klachten veroorzaken. De patiënt leert bij ons het evenwicht tussen de individuele belasting en belastbaarheid zelf te herstellen.

Van Vught Fysiotherapie Den Bosch staat 6 dagen in de week voor je klaar. Maak direct een afspraak online, bel of app. Van Vught Fysiotherapie Den Bosch is er voor jou.

Wij behandelen de volgende klachten:

Knieklachten, sportblessures, enkelklachten, sportrevalidatie, heupklachten, rugklachten, nekklachten, polsklachten, RSI/CANS klachten, schouderklachten, achillespeesklachten, artrose, tennis en golfelleboog, hielspoor, houdingsproblematiek, hernia, whiplash, hoofdpijn en chronische aandoeningen.

Revalidatie Den bosch

Wist je dat je zonder verwijzing naar de fysio kan?

Sinds 1 januari 2006 is DTF (directe toegankelijkheid fysiotherapie) in het leven geroepen. Patiënten hebben daardoor geen verwijsbrief meer nodig van de huisarts voor een bezoek aan de fysiotherapeut. Hiermee is een behandeling voor fysiotherapie vrij toegankelijk. En wist je ook dat de fysiotherapeuten van van Vught Fysiotherapie Den Bosch in het BIG-register staan en ook geregistreerd is bij het CKR? Je kunt je dus direct bij van Vught Fysiotherapie Den Bosch aanmelden.

Wordt fysiotherapie vergoed?

Behandelingen voor volwassenen (18+) worden vergoed door de zorgverzekeraars, mits je aanvullend bent verzekerd. Voor kinderen en voor patiënten met een chronische aandoening (volgens de lijst chronische indicaties) worden behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Bij chronische aandoeningen vallen de eerste 20 behandelingen in de aanvullende verzekering (indien de verzekerde voldoende verzekerd is anders is het voor eigen rekening van de verzekerde). Vanaf de 21e behandeling vindt er vergoeding vanuit de basisverzekering plaats, hiervoor moet wel eerst het eigen risico zijn verbruikt.

Is mijn fysiotherapeut erkend?

Fysiotherapie is een wettelijk beschermde beroepstitel. Dat betekent dat iemand zich pas fysiotherapeut mag noemen als hij een erkende opleiding heeft afgerond. Fysiotherapeuten zijn ook wettelijk verplicht zich te registreren in het BIG-register, een Nederlandse databank van erkende zorgverleners. Daarnaast is er het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Om in dit register te komen, moeten fysiotherapeuten aan kwaliteits¬eisen voldoen.