Dry Needling

Afspraak maken

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling: anders dan acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsten, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van je klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn/stijfheid in een spier; pijn op ‘afstand’
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen
  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Ontstaan van triggerpoints

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

  • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk
  • Chronisch: door een langdurig verkeerde houding
  • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS)
  • Overbelasting /blessures bij sporters
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus-letsel of een hernia
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie
  • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie
  • Slaaptekort
  • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Kaak gerelateerde en hoofdpijn klachten

Kaak gerelateerde klachten

Voor het openen van de mond, het kauwen, slikken en praten heeft u twee kaakgewrichten en meerdere spieren, die nauw met elkaar moeten samenwerken. In de kaakgewrichten zijn twee stootkussens (discus) aanwezig die ook bij het openen en sluiten van de mond goed in positie moeten zijn.

Wanneer door bepaalde oorzaken er stoornissen in het kauwstelsel optreden kunnen klachten ontstaan. Ongeveer 20% van de bevolking heeft wel eens symptomen van kaakdysfunctie. Het merendeel van deze groep behoeft echter geen behandeling. Slechts 15% van deze groep heeft zodanig klachten dat ze behandeling nodig heeft.

Symptomen

  • pijnlijk, vermoeid gevoel in de kauwspieren
  • hoofd- en nekpijn
  • klikken en knappen bij kaakbewegingen (tandenknarsen)
  • beperkingen in de mondopening of sluiting
  • pijn in het gebied van het kaakgewricht
  • slijten van tanden en zelfs een pijnlijk gebit
  • slingerende open-sluitbeweging

Hoofdpijn klachten

Opvallend is dat ondanks de toegenomen kennis over de mogelijke oorzaken van hoofdpijnen de therapieën nog steeds veelal hetzelfde zijn. Spanningshoofdpijn en migraine komen klinisch gezien het meest voor, waarbij in toenemende mate myofasciale componenten van hoofd, hals, nek- en kaak-spieren worden onderkend.

De aangegeven lokalisatie(s) van de hoofdpijn kan aangeven welke spieren mogelijk myofasciaal zijn aangedaan. Deze “triggerpoints” moeten vervolgens zorgvuldig worden gepalpeerd ter bevestiging.

Er is gebleken dat dry needling kan helpen bij onderstaande hoofdpijnklachten:

  • Migraine (MH)
  • Spanningshoofdpijn (TTH)
  • Cervicogeen hoofdpijn (CEH)
  • Temporomandibulaire disfunctie (TMD)

Het is moeilijk om een advies te geven dat voor alle soorten hoofdpijn geldt. Frisse lucht, een goede nachtrust en voldoende ontspanning zijn voor de meeste soorten hoofdpijn goed. Daarnaast wordt afhankelijk van het soort hoofdpijn de behandeling bepaald.

Dry Needling

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in je arm of been.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is vaak van korte duur.

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Vergoeding

Dry needling word door alle zorgverzekeraars vergoed als u een aanvullende zorgverzekering heeft. Heeft u die niet dan bereken ik hiervoor een fysiotherapeutisch consult. Kosten hiervoor vind je bij tarieven. Denk je dat dry needling jou kan helpen? Neem dan contact met mij op om te bekijken of dry needling de geschikte oplossing voor je is.

Wat ons uniek maakt in Dry Needling

  1. Persoonlijke aandacht

    Wij geloven in de kracht van persoonlijke aandacht. Onze aanpak is afgestemd op de unieke behoeften en doelen van elke patiënt. We luisteren aandachtig naar jouw specifieke situatie en passen onze behandeling daarop aan. Persoonlijke aandacht is onze kernwaarde.

  2. Innovatieve benadering

    Wij onderscheiden ons door innovatie en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. We gebruiken geavanceerde behandelmethoden en technieken om ervoor te zorgen dat jouw herstelproces efficiënt en effectief verloopt.

  3. Preventieve zorg

    Wij streven naar meer dan alleen symptoombestrijding; we willen dat je actief betrokken bent bij jouw herstel. We bevorderen bewustwording, zodat patiënten zelf de regie over hun gezondheid kunnen voeren. Samenwerking en preventie staan centraal in onze unieke aanpak.

Afspraak maken

Review

Wat patiënten over ons zeggen

Waarom kiezen mensen voor van Vught Fysiotherapie

Van Vught Fysiotherapie in Den Bosch is een gespecialiseerde praktijk die zich richt op mensen van alle leeftijden. De praktijk biedt snelle en effectieve herstelmogelijkheden en benadrukt persoonlijke zorg en expertise. Met innovatieve wetenschappelijke behandelingen in een (sport) omgeving die zich richt op functionele training, wordt hoogwaardige zorg in lijn met moderne normen geboden. De aandacht voor mensen en de belofte van een unieke aanpak maakt ons een aantrekkelijke keuze voor diegenen die herstel en levenskwaliteit zoeken.

Afspraak maken
crossmenu