Sportfysio Den Bosch

Heb je zelf een blessure opgelopen of ben je gewoon benieuwd wat een sportfysio doet? Als sportfysio in Den Bosch krijgen we geregeld vragen over dit specialisme. Is de sportfysio er bijvoorbeeld alleen voor topsporters? Wie komen er bij deze professional langs? En welke klachten behandelen we? 

In dit artikel lees je er meer over. Soorten sporters, de werkzaamheden van een sportfysio en de klachten, na het lezen ben je helemaal op de hoogte.

Wat is een sportfysio?

Een sportfysio is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van sportblessures en de begeleiding tijdens revalidatie. Sporten kan aardig wat impact hebben op het lichaam, één verkeerde beweging en je ligt er maanden uit. Om ervoor te zorgen dat je je favoriete sport zo snel mogelijk kan hervatten, ga je naar de sportfysio. 

Na de opleiding tot fysiotherapeut volgt een sportfysio de gespecialiseerde opleiding sportfysiologie. Actieve revalidatie staat daarin centraal. De professional leert hoe je op een actieve manier aan je herstel werkt en het op die manier versnelt. 

Naast het behandelen van sportblessures begeleiden we als sportfysio in Den Bosch ook beginnende sporters. Aan de andere kant zijn er sporters die een hoger niveau willen bereiken zonder de kans op blessures en klachten te vergroten. Sommige sportfysio’s begeleiden cliënten met een handicap om veilig te kunnen sporten. 

Zoals je ziet, is een sportfysio een veelzijdige professional die zich niet alleen bezighoudt met het behandelen van klachten en blessures. Ook mensen buiten de topsportwereld komen bij onze sportfysio langs. 

Fysiotherapie

Wat doet een sportfysio in Den Bosch?

Je hebt onverhoopt een blessure opgelopen tijdens het sporten. Je hebt pijn en vreest voor de rest komende maanden, dat wordt niet sporten. Wat doet een sportfysio in zo’n geval? Hoe gaat de samenwerking met een cliënt in z’n werk? Dat traject is op te delen in drie onderdelen: intakegesprek, opstellen van een behandelplan en de vervolgconsulten tot je op eigen kracht verder kunt. 

Nadat alles duidelijk is geworden stellen we een doel. Wat wil je weer kunnen? Binnen welke periode? Wij zullen kijken of dit haalbaar is en waar nodig bijstellen. Zonder doel kunnen we namelijk geen plan maken. Het persoonlijke plan van aanpak is wat onze fysiotherapie in Den Bosch uniek maakt. Jij weet waar je aan toe bent en hoe het traject zal verlopen.

oefentherapie-van-vught-fysiotherapie

Intakegesprek voeren

Voor we overgaan tot behandeling is het belangrijk dat we een beeld krijgen van de situatie. De sportfysio wil namelijk weten hoe vaak je sport, op welk niveau en hoe een blessure is ontstaan. Een terugkerende blessure kan namelijk betekenen dat het lichaam een bepaald niveau niet aankan of er is meer ondersteuning nodig. In dat geval zal het behandelplan er anders uitzien dan een blessure die door lichamelijk contact is ontstaan, denk aan een spierscheuring door een tackle in het voetbal of rugby. 

Tijdens het intakegesprek wordt duidelijk welk probleem de sportfysio op mag lossen en hoe jij het traject voor je ziet. Je stelt vragen, de fysio zal deze beantwoorden. 

Naast het vraaggesprek voert de sportfysio een fysiotherapeutisch onderzoek uit. Denk aan een meting van de belastbaarheid, instabiliteit of een krachttest. Al tijdens het gesprek zal de fysio aangeven wat er met de klachten gedaan kan worden. Dit kan een directe behandeling zijn of een samenwerking met een andere medisch specialist. 

 

Vergeet dit niet mee te nemen naar het intakegesprek:

Behandelplan op maat

Nadat de klachten duidelijk zijn en de eerste tests zijn afgerond, zal de sportfysio een behandelplan opstellen. We proberen dit bij onze fysiotherapiepraktijk in Den Bosch altijd zo snel mogelijk na het intakegesprek op te leveren. Jij zit in een onzekere fase en wilt duidelijkheid. 

In het behandelplan beschrijft de sportfysio je klacht en doelstelling. Deze doelstelling bepalen we samen met jou. Jij weet als geen ander hoe fit je bent, hoe snel je normaal herstelt van ‘pijntjes’ en hoe veel tijd je per week vrijmaakt om aan je herstel te werken. 

Revalidatie Den bosch

Vervolgconsulten

Na het behandelplan op te hebben geleverd, kom jij langs voor vervolgconsulten. We bespreken je voortgang en waar je tegenaan loopt tijdens het uitvoeren van de voorgeschreven oefeningen. Ook kan de sportfysio ervoor kiezen sportmomenten in te plannen. Je gaat dan met een sportfysio aan de slag, dit is vooral interessant voor mensen op leeftijd of sporters die normaal niet in de sportschool komen. De sportfysio helpt je de juiste houding aannemen om de kans op andere blessures te minimaliseren. 

 

In de basis focussen wij ons in onze fysiotherapiepraktijk in Den Bosch voornamelijk op het verbeteren van je kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, coördinatie en lenigheid. Dat zijn belangrijke disciplines. Door een combinatie van die disciplines, proberen we je zo snel mogelijk op je oude sportniveau terug te brengen. De behandeling bestaat uit oefeningen die je zelfstandig uitvoert en de vervolgconsulten waarvoor je bij ons langskomt.

Waarom naar een sportfysio in plaats van normale fysiotherapeut?

Door de kennis van de sportfysio kun je je training binnen de kortste keren weer op het oude niveau hervatten. Een normale fysiotherapeut focust zich vooral op algemene blessures en problemen in het lichaam. Een sportfysio heeft verstand van de belastbaarheid van een lichaam en kan daardoor perfect inschatten welke behandeling bij je past. Door naar je lichaam, huidige kracht en sportverleden te kijken, komt deze professional tot het best mogelijke behandelplan. 

 

Ook is die kennis en kunde ideaal bij tegenslagen tijdens de behandeling. Het kan voorkomen dat je een terugslag krijgt. Je lichaam werkt niet mee. De sportfysio kan onderzoeken waar het aan ligt en de behandeling herzien. 

Fysiotherapie Den Bosch

Deze klachten behandelen wij als sportfysio in Den Bosch

In principe behandelen we alle klachten die voortkomen uit een door het sporten opgelopen blessure. Naast het behandelen van de blessure zelf, laten we je omliggende spieren versterken die de kans op nieuwe blessures in de toekomst verkleinen. 

Denk bijvoorbeeld aan opgerekte schouderbanden door een klap tijdens het rugbyen. Jij richt je tijdens de behandeling op het genezen van die banden en gaat daarna actief aan de slag met het verbeteren van de kracht in je schouders. 

Den bosch

Verschillende behandelingen

Heb je ooit sporters op het veld gezien met gekleurde tape? Dat noemen we medical taping. Het is een van de behandelmethodes die we bij Van Vught Fysiotherapie in Den Bosch uitvoeren als onderdeel van een behandelplan bij sportblessures. De tape zetten we voornamelijk in bij nabehandeling van blessures en houdingcorrecties. De tape zorgt voor een directe verlichting, ondersteuning van gewrichten en het corrigeert de lichaamshouding. Ideaal voor sporters die in de eindfase van een behandeling zitten. 

 

Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ bieden we sportmassages aan. Dit kan onderdeel zijn van een behandelplan bij de sportfysio en raden we intensieve sporters altijd aan. Met een sportmassage brengen we het lichaam op een krachtige manier weer in balans. De bloedcirculatie wordt verbeterd waardoor je lichaam afvalstoffen beter afvoert. Ook verbetert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. 

Wie gaat er naar de sportfysio?

Nederlanders denken soms dat de sportfysio er alleen is voor topsporters. Misschien dacht jij dat ook wel. Niets is minder waar, sinds 2006 is de sportfysio rechtstreeks toegankelijk voor iedereen. De meeste verzekeraars vergoeden de behandeling volgens de dekking van de algemene fysiotherapeut. 

 

In principe kan iedereen die een blessure oploopt tijdens het sporten naar een sportfysio toe. En inderdaad, sommige sportfysio’s zijn aangesloten bij professionele sportclubs om daar sporters te ondersteunen. Dit kan fulltime zijn, maar ook parttime of geheel vrijwillig. 

Weer sporten na een ziekte

Een andere, speciale groep die langskomt voor sportfysiotherapie bij onze fysiotherapiepraktijk in Den Bosch zijn mensen die weer willen sporten na een ziekte. Ze hebben een nare ziekte overwonnen of zijn een heel eind op weg en willen hun ‘oude’ leven weer oppakken. Of ze hebben door hoe belangrijk sporten is en gaan vol voor een gezond leven na ziek te zijn geweest. 

 

Dat is niet niks. Van dagen op bed liggen en strijden voor je gezondheid naar sporten. Het is belangrijk dat je dat rustig en onder begeleiding van een professional oppakt. Op de juiste manier aansterken doe je door de juiste oefeningen op de juiste intensiteit te volbrengen. Daar helpt een sportfysio je bij. 

Met deze disciplines binnen de zorg werken wij als fysiotherapeut in Den Bosch samen

Voor sommige behandelingen schakelen we de hulp in van andere disciplines binnen de zorg. Zo werken we als fysiotherapeut in Den Bosch samen met sportartsen en chirurgen. Zij verwijzen cliënten door na een operatie of besluiten dat een sportfysio de behandeling volledig kan overnemen. Aan de andere kant kan het voorkomen dat de sportfysio besluit dat het tijd is om langs een sportarts te gaan voor een intensievere behandeling. 

Fysiotherapie rug

Last van een sportblessure? Plan direct een afspraak in

Sportfysiotherapie is er ook voor jou. Of je nu topsporter bent of je sport op amateurniveau, je wilt het sporten na een blessure zo snel mogelijk weer oppakken. Kom langs in onze fysiotherapiepraktijk in Den Bosch, dan kijken wij of we je kunnen helpen en welke behandeling bij jouw situatie past. De verzekeraar betaalt je behandeling vaak volledig, een eerste gesprek is altijd gratis. Je hebt niets te verliezen, behalve een langere revalidatie.  

Klik op de onderstaande knop om je afspraak in te plannen!