Trainingsschema

Trainingsschema

 

Voor een optimaal resultaat is het van belang om minimaal zes weken voor de vakantie 3x in de week deze oefeningen te herhalen. Buiten de genoemde spieroefeningen is het ook van essentieel belang dat je in goed conditie bent voor de wintersport. Je hebt al kunnen lezen dat een wintersport ervaren kan worden met een halve marathon en je door de ijle lucht sneller uitgeput raakt. Twee hele belangrijke redenen om dus met een goede conditie aan de start te staan.

 

De conditietraining vormt een perfecte aanvulling op deze ski oefeningen. Onder conditietraining valt onder andere hardlopen, fietsen, zwemmen, touwtje springen enz. Twee trainen per week verbetert je conditie enorm! Een effectieve duur/interval conditietraining duurt meer dan 35 minuten onder een belasting van 60 tot 80% van de maximale hartslag. Je berekent je maximale hartslag door 220 (mannen) of 226 (vrouwen) min je leeftijd te nemen. Een man van 30 heeft als maximale hartslag dus 220 – 30 = 190. Je optimale hartslag tijdens de training is dan 60 tot 80% van dit maximum. Na een duur/intervaltraining stretch je de spieren en doe je een cooling down. Wandel of fiets rustig uit om de afvalstoffen uit je spieren af te voeren.

 

Tijdens de wintersport is het belangrijk dat je een goede warming-up en cooling-down doet. Het opwarmen van de spieren kun je prima doen op weg naar de piste. Ga bijvoorbeeld lopen naar de gondel ipv de bus/auto te nemen. Schud alles even los en stretch even voor je de ski’s in gaat. Na het sporten is het verstandig om alle spiergroepen goed te rekken, met nadruk op de benen. Dat versnelt het herstel en voorkomt veel spierpijn. Daarnaast kan een warme douch of bad wonderen doen.

 

Met deze ski oefeningen ben jij in topconditie voor de komende wintersport!

Geen reactie's

Geef een reactie