Wintersport wordt onderschat

Wintersport wordt onderschat

 

Wintersport wordt onderschat

Een paar dagen wintersport komt overeen met het lopen van een halve marathon. Bovendien zorgt de ijle lucht ervoor dat je sneller uitgeput raakt. Als je je daar niet fysiek op voorbereid, is de kans op blessures groot.

Vooral op de derde/vierde dag gaat het vaak mis. Na drie dagen intensief op de piste slaat de vermoeidheid vaak toe. De reactiesnelheid neemt af, de spieren worden strammer en mensen raken sneller uit balans. Dat alles vergroot de kans op botsingen en valpartijen. En omdat de vakantie relatief kort duurt, last men geen rustdag in. Dus met een beetje pech kom je terug met een verdraaide knie of gebroken arm.

Met een goede voorbereiding kunnen veel problemen voorkomen worden. Met oefeningen die je ‘gewoon’ thuis kunt doen kom je al een heel eind. Daarbij moet je denken aan spierversterkende oefeningen voor de benen en billen, stabiliteitsoefeningen voor je core en rekoefeningen voor flexibiliteit van de spieren.

 

Blessures tijdens wintersport

Jaarlijks gaan er zo’n honderdduizenden Nederlanders op wintersport. Heerlijk skiën, snowboarden, natuur en gezelligheid maken, dit is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Maar helaas komt niet iedereen weer even vrolijk thuis van de wintersport. Jaarlijks lopen onnodig veel Nederlanders risico op blessures tijdens de wintersport. Zij bereiden zich slecht voor en onderschatten hoe zwaar het op de piste kan zijn. Gelukkig zijn de meeste blessures eenvoudig te voorkomen met een goede voorbereiding van je wintersport. Maar liefste 75% van alle ongelukken kan voorkomen worden door een goede voorbereiding.

 

Hoe groot is de kans op een blessure?

Elk jaar gaan er zo’n 800.000 Nederlanders op wintersport. Van dit aantal raakt gemiddeld 6000 zwaargewond. Dus de kans op een serieus ongeluk is 0,75%. Hierbij is dan nog geen rekening gehouden met de lichte blessures die zijn opgelopen tijdens de wintersport. Van alle ongelukken op de piste is verreweg het grootste deel (90%) het gevolg van een eenzijdige val. In circa 6% van de gevallen is de oorzaak van het ongeval een botsing. Wat opvallend is, is dat 11,7% van de ongelukkigen gewond raakt bij een sprong.

 

Top 5 wintersportblessures

  1. knie: 23%
  2. schouder: 10%
  3. hoofd: 9%
  4. arm/pols: 8%
  5. duim: 6%

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie